Ідеї дизайну дитячої кімнати: створюємо простір для гармонійного розвитку

Ідеї дизайну дитячої кімнати: створюємо простір для гармонійного розвитку

Комфорт та безпека, практичність та зручність, функціональність, що передбачає поєднання зон для сну, навчання та ігор — до питання інтер’єрного планування дитячої кімнати потрібно підійти зважено та відповідально. Ось дизайнерські поради, як правильно вибрати матеріали, «розбити» простір та декорувати приміщення для хлопчиків та дівчаток в залежності від їх віку, щоб і діти, і батьки залишилися задоволеними.
 

IN_LVT_LR_FLOOR_STARFLOORCLICK30_35998012_001.jpg

Інтер'єр дитячої кімнати: безпека понад усе

При виборі матеріалів для оздоблення особливу увагу потрібно звертати на склад. Табу — фенол, стирол, формальдегід, адже ці речовини згубно впливатимуть на здоров’я малюка. Підлогу краще вкласти з дерева та покрити зверху натуральною мастикою. Килимки обирайте з коротким ворсом, адже такі вироби краще очищуються від пилу та бруду, а діти багато часу проводять на підлозі. Фарби для стін та стелі мають бути сертифікованими. Якщо плануєте обклеїти стіни шпалерами, обирайте тільки паперові полотна, а не вінілові.

IN_LVT_LR_Floor-STARFLOORCLICK30_36002005_001.jpg

Кімната маленької дитини

Золоте дизайнерське правило для облаштування дитячої — інтер’єр приміщення не має бути розрахований на надто тривалий період. Його доведеться постійно оновлювати відповідно до вікових потреб малечі, щоб не загальмувати її розвиток.

Простір для немовля насамперед має бути комфортним та безпечним, адже навіть найвдаліші дизайнерські рішення дитинча до трьох років навряд оцінить. Головне правило: ніяких гострих кутів, об які маля може поранитися, коли почне активно повзати. Ліжечко, пеленальний столик, розвиваючі іграшки, зручний для мами стілець чи крісло для заколисування (особливо вдалим вибором буде крісло-гойдалка) — ось must-have кімнати для немовля. При цьому розстановку треба спланувати так, щоб дитині було достатньо місця для вільного пересування.

Можна облаштувати приміщення у традиційних кольоровій гамі (дизайн дитячої кімнати для дівчинки — рожевий, для хлопчика — блакитний), проте сучасні тренди тяжіють до гендерно-нейтральних тонів. Так, підійдуть бежеві, сірі, жовті, зелені, коричневі відтінки. Яскраві акцентні плями допоможуть дитині вчитися розрізняти кольори.

Кімната малечі до п’яти років — казковий острівець в квартирі. Дитячий світ переважно складається з іграшок, тому для їх зберігання важливо придбати та розставити по кімнаті зручні та симпатичні шафки та комоди. Пам’ятайте, що вони мають знаходитися в межах досяжності дитячих рук. До того ж, це стане чудовим підґрунтям, щоб маля вчилося прибирати свої речі.

Важливо, щоб у дитини було місце для творчих годин — малювання, аплікацій, ліплення — отже потрібен зручний столик зі стільчиком.
 

IN_SEE_Deciji_tepisi_Loft_01EFE.jpg

Сучасний дизайн дитячої кімнати школяра

В кімнаті дитини, починаючи з першого класу, чільне місце відводиться столу для навчання. Важливо, щоб за ним було зручно сидіти довгий час, готуючи домашні завдання. Відсіки для книг, блокнотів, системи зберігання для дрібної канцелярії допоможуть створити комфортне місце школяра. Приділіть увагу розташуванню комп’ютера чи ноутбука. Пам’ятайте, що незручний стілець може скривити поставу, тому купуйте лише якісні меблі. Не забувайте і про освітлення. Світильник має розташовуватися на столі та над ліжком — якщо дитина полюбляє читати, а елементи оригінальної форми можуть стати частиною декорування.

Для дівчинки можна зупинитися на ніжних, пастельних тонах оформлення, а дизайн дитячої кімнати для хлопчика може бути втілений в більш стриманих відтінках.

Науково доведено, що грамотно та естетично облаштований особистий простір позитивно впливає на настрій та світосприйняття дорослих людей. А дитину, до того ж, привчає до організованості та закладає основу для вподобань. Тому правильний інтер’єрний підхід втілює разом із дизайнерською красою і навчальну функцію. Так, чудово виглядатиме на стіні оригінальна мапа світу чи репродукція відомої картини, а симпатична поличка прищепить любов до книжок.

Якщо дитина відвідує позакласні гуртки, доречно виглядатиме їх атрибутика на стінах чи музичні інструменти в інтер’єрі.

Декорувати кімнату можна гарними подушками, рамками з фотографіями, рослинами в горщиках — якщо школяру подобається за ними доглядати. При цьому важливо дотримуватися балансу. Відмовтеся від занадто великої кількості кольорових акцентів, адже вони перевантажуватимуть зорове сприйняття дитини.

Дизайн маленької дитячої кімнати для дівчинки, як і для хлопчика, передбачає кілька хитрощів. Стіни в хрущовці, витримані в світлих кольорах, створять ілюзію великого приміщення. Щоб не обтяжувати простір, оберіть лаконічний стиль інтер’єру: мінімалізм, скандинавський. Додайте світла: велика кількість світильників покращить сприйняття кімнати. Меблі-трансформери допоможуть заощадити площу.
 

IN_easy_rugs_header.jpg

Разом веселіше: дизайн дитячої кімнати для двох дітей

Правильна організація простору та розстановка меблів — першочергова задача для облаштування кімнати, в якій проживатимуть дві дитини, адже в кожної має бути свій куточок та при цьому треба забезпечити вільне пересування.

Дизайн дитячої кімнати для двох дівчаток чи хлопчиків має включати продумане місце для сну. Якщо квадратних метрів для двох окремих ліжок не вистачає, можна обрати:

  1. Двох’ярусне ліжко. Надійне та ергономічне, воно користується найбільшою популярністю.
  2. Ліжко-горище. В цьому варіанті спальна зона розміщується нагорі, а в ніші знизу ставиться інше ліжко чи облаштовується майданчик для навчання чи розваг.

 

Інтер’єрне рішення для малюків однієї статі — зазвичай в одному стилі. А от дизайн дитячої кімнати для хлопчика і дівчинки вимагає більше продуманості, адже смаки в дітей, як правило, кардинально відрізняються. Найдоцільніше тут втілити нейтральну концепцію або грамотно поділити приміщення на окремі зони для кожного. Чудово впораються з задачею ліжка-ніші, які можна додатково відмежувати стелажем з книгами чи особистими речами.
 

Дизайн дитячої кімнати для підлітка

В залежності від віку дитини, кількість меблів суттєво змінюється, колірна палітра та декор стають стриманішими, в інтер’єрі більше виражені хобі та уподобання.

Підлітки, не дивлячись на складний перехідний вік, радо долучаться до дизайнерського перевтілення кімнати. Ви можете разом подивитися фото та вибрати стилістичне рішення для приміщення, підібрати меблі та продумати зонування простору. Підлітки люблять прикрашати стіни постерами кіноблокбастерів чи улюблених музичних виконавців, тому варто врахувати інтереси дитини.
 

IN_SEE_Tepisi_Pastel_Kids_52RGR.jpg

Дизайн дитячої кімнати з балконом

Простору забагато не буває. Ця аксіома особливо актуальна при облаштуванні дитячої, адже потреби малюка, що зростає, постійно змінюються, тому необхідно додавати нові зони. Але якщо з кімнати є вихід на балкон — майже всі проблеми, пов’язані з нестачею місця, можна вважати вирішеними.

Перш за все, потрібно утеплити балкон, щоб кімната не вихолоняла. Якщо не хочете суміщати приміщення шляхом кардинального перепланування, зробіть з лоджії окрему кімнату, наприклад, спортивний чи ігровий майданчик, навчальний куточок, гардеробну. Балконні двері в цьому випадку краще приховати за допомогою римських штор чи жалюзі.

При об’єднанні можна зупинитися на арочному отворі або декоративних панелях, що задекорують частину стіни. 

Оформлення вікна в дитячій кімнаті

Вікно — один із найважливіших елементів кімнати, адже забезпечує щоденну порцію сонячного світла та притік свіжого повітря. Оформити його можна шторами чи фіранками з натуральних матеріалів — бавовни, льону, шовку.

Обирайте щільне полотно зі спокійним основним тоном та яскравими візерунками, малюнками, що зображають інтереси дитини чи улюблених героїв, — дизайн штор в дитячу кімнату має викликати приємні емоції.
 

IN_SEE_Deciji_tepisi_Loft_01GFG.jpg

Важливо, щоб тканину було легко відіпрати, адже при грі в хованки діти часто ховаються за шторами. Карниз має бути ультранадійно зафіксованим, адже маля може захотіти витримати конструкцію на міцність, потягнувши за штору.

Якщо підвіконня широке та низько розташоване, його можна перетворити на зону відпочинку з великою кількістю подушок та м’яких іграшок.

Власна «фортеця», а ще простір для виховання естетичного смаку, розвитку уяви та приємного відпочинку — надихайтеся ідеями та створіть ідеальний куточок для дитини.
 

IN_Starfloor_Click_20_36003008_003.jpg