Дизайн спальні: найкращі ідеї для натхнення

Дизайн спальні: найкращі ідеї для натхнення

У питанні дизайну осторонь не стоїть навіть наукове співтовариство. Асоціація психологічних наук (APS) поділилася цікавими результатами дослідження: виявилося, що облаштування кімнати неабияк впливає на емоційний стан. І оскільки у спальні ми проводимо до третини свого життя, а оздоблення — перше, що бачимо після пробудження, дизайну варто приділити особливу увагу. Якщо ви шукаєте ідеї, як створити інтер’єр спальні, що допомагатиме розслаблятися і «перезаряджатися», — ознайомтеся з нашими порадами.

IN_180711_44513_iD_Supernature_Forest_oak_liqorice.jpg

Як правильно оформити кімнату залежно від розміру та форми

Улюблені матеріали, кольори та орнаменти, зручні меблі, вдало підібране світло — дизайн спальні в квартирі має налаштовувати на умиротворення та міцний сон. Разом із тим у виборі концепції важливо спиратися на характеристики приміщення.

Інтер’єр маленької спальні

За допомогою невеликих хитрощів навіть таку спальню неважко перетворити на затишне гніздечко.

Прийом «чим менша кімната — тим світліша колірна гамма» дає можливість створити ілюзію широкого простору. Приміщення в сірому, бежевому, білому кольорі чудово розбавлять яскраві акценти.

Якщо ж дизайн спальні в світлих тонах здається вам трохи нудним рішенням, зупиніться на варіанті, де одна зі стін (та, що розташована за ліжком) — акцентна. Для цього оформіть її у глибокому темному кольорі.

Ще одна аксіома: якнайменше декору, щоб не перевантажувати обмежений простір. Якщо ваша спальня зовсім малих розмірів, але оздобити її хочеться, скористайтеся такою порадою: оригінальне узголів’я ліжка, що привертає увагу, впорається із цим завданням.

Віддайте перевагу функціональним меблям з однотонною оббивкою та не використовуйте шпалери з масивним візерунком, що знищить усю гармонію.

Щоб дорогоцінні сантиметри дарма не «з’їдалися», поставте ліжко впритул до стіни.

Доречне рішення, коли кожен клаптик площі важливий, — висока вбудована шафа, а також жалюзі чи рулонні штори замість пишних звичайних і тюлю.

Велике дзеркало на стіні чи дверцятах шафи-купе (якщо вона поміщається) допоможе збільшити простір. Альтернатива — стіни та стеля із глянцевими фарбами пастельних тонів.

Щоб створити дизайн невеликої спальні, у пригоді стане й підвіконня. Установіть широке та використовуйте його як полицю для ноутбука, книжок, рослин або куточок відпочинку.

Зональне освітлення виграє у класичної люстри. Лаконічні світильники по периметру, на додачу до центрального, стануть оптимальним рішенням.

Скромна за розмірами кімната в хрущовці матиме надзвичайно стильний вигляд за рахунок однієї деталі. Використайте для ліжка високий подіум, який разом із дизайнерською виконуватиме роль ергономічної системи зберігання.
 

IN_HP_Parade_Touch_131.jpg

Дизайн вузької спальні

Перш за все потрібно візуально привести до гармонії простір непропорційного приміщення. Світла колірна гама не окреслює його, а отже, стане хорошим інструментом у корегуванні форми.

Вузьку стіну можна також обклеїти шпалерами в горизонтальну смужку чи використати контрастування: для короткої стіни — насичений відтінок, для прилеглих — світла колірна гама.

Збалансувати геометрію допоможе розміщення меблів. Велика помилка тут — розташування їх уздовж довгої стіни, що зробить кімнату схожою на коридор.

Приміщення здаватиметься ширшим завдяки великому дзеркалу на довгій стіні.

Скоригувати пропорції довгої спальні допоможуть і квадратні акценти: килимки, картини на стінах тощо.

Ще один цікавий прийом для ілюзії збільшення простору — різні за висотою меблі чи навісні полиці, розташовані на різних рівнях.

Не бійтеся яскраво оформити приліжкову зону — це стильно та актуально.

Кутові шафи, полиці та столи прекрасно впишуться у вузьке приміщення.
Освітлення по периметру — погана ідея. Замість цього встановіть люстру в центрі та асиметрично до неї — кілька світильників.
 

Дизайн спальні з лоджією

Маєте вихід на балкон? Вам пощастило, адже це шанс реально збільшити площу кімнати, а не вдаватися до візуальних трюків. Задля цього дизайн спальні з балконом достатньо створити в одному стилістичному напрямі.

Для приміщення середнього чи великого розміру достатньо демонтувати балконні двері, відтак підвіконна частина слугуватиме елементом зонування. А можна піти далі, знісши стіну, — щоправда, доведеться отримати дозвіл на перепланування. Провівши утеплення балкона та зробивши арку, ви отримаєте дорогоцінні додаткові квадратні метри.

Поставте зручні меблі, журнальний столик і використовуйте як зону релаксу за читанням книг перед сном.

Барна стійка по периметру дасть можливість насолоджуватися ранковою кавою та чудовим видом.

Лоджію можна перетворити також на робочий куточок.

Спальне місце в однокімнатній квартирі

Лише одна кімната в розпорядженні — ще не привід поступатися естетикою під час розміщення меблів і виділення місця для пересування. Правильне зонування — ось вихід у ситуації, коли потрібно зробити у приміщенні спальню та вітальню.

Вдалим рішенням для центрального элементу спального місця — ліжка — стане ніша. Її можна створити за допомогою подіуму, різнорівневої стелі чи перегородок.

Штора чи ширма з будь-якого матеріалу та з орнаментом — серед різноманіття перегородок можна вибрати варіант для потрібної стилістичної концепції. 

Скляна перегородка (виробники пропонують матові та з візерунками) ненав’язливо поєднає зони в єдине ціле.

Рейкові та розсувні перегородки мають дуже вишуканий вигляд.
Ще один практичний спосіб відокремлення — стелажі та шафи.

Модний варіант — ліжко в шафі. Удень трансформер складається та звільняє багато місця.

Візуального розділення можна досягти за допомогою різних кольорів: наприклад, поєднати насичені фарби з пастельними тонами.

У процесі розділення одна із зон може залишитися без вікна. У цьому випадку вихід — фальш-вікно на стіні. Дерев’яну раму — імітацію справжньої — можна заповнити дзеркалом, вітражем, малюнками, фотошпалерами.
 

Дизайн спальні з двома вікнами

Кімната, щедро залита сонячним світлом із двох вікон, досить типова в приватному будинку, проте може зустрітися і у квартирі, навіть у хрущовці.

Гуру в створенні інтер’єру радять робити акцент саме на джерелах природного освітлення. Кімната з панорамними вікнами, круглими чи трикутними одразу стане родзинкою житла.

Немає можливості надати їм особливої форми? Вихід є — пофарбувати рами в яскравий колір, прикрасити картинами чи «м’яким» куточком.

Повісьте оригінальні штори, що стануть окрасою приміщення, — і для вишуканого оздоблення цього може бути достатньо.

Письмовий стіл, крісла чи мінібібліотеку краще розмістити біля вікон, а ліжко — на відстані від них.

Дизайн спальні на мансарді

Нетрадиційна форма стелі — фішка спальні під дахом. Саме її дизайнери й радять обіграти.

Стіни та стелю варто оздобити одним матеріалом: дерев’яною вагонкою, шпалерами, панелями. Це допоможе «розширити» межі маленького приміщення.

Ліжко, тумбочка та килимок — інтер’єр горища маленького розміру готовий. Якщо є місце, можна додати крісло біля скошеного вікна, туалетний столик, шафу із книжками.

Велику мансарду краще розділити на зони за допомогою різних кольорів, фактур, освітлення.
 

Обираємо стилістичний напрям

Розкішний інтер’єр спальні в класичному стилі тяжіє до просторості та композиційної стриманості, а тому не підійде для маленьких спалень. Ліжко з високим узголів’ям, більш схоже на імператорське ложе, та багате оздоблення — це класика.

Дизайн спальні в стилі прованс навіває думки про Лазурове узбережжя. Французьке кантрі у спальній кімнаті — це вигорілі на сонці кольори, «царство» текстилю з орнаментом туаль або дрібної клітинки віші, ковані елементи та зістарені фактури.

Дизайн спальні в скандинавському стилі уособлює нордичний дух і чудово пасує маленькому приміщенню. Створити його допоможуть світлі холодні тони, стримана геометрія, натуральні матеріали, елементи декору зі скандинавськими візерунками.

Дизайн спальні мінімалізм говорить сам за себе: жодних зайвих елементів, кожен предмет досконало продуманий та функціональний. Дизайн чорно-білої спальні з мінімальним інтер’єрним навантаженням чудово впорається із зоровою втомою.

Лофт — це не обов’язково лише цегляна стіна та дизайн спальні в сірих тонах чи коричневих. Індастріал-кімнату оживить яскраве акцентування (наприклад, зелене, жовте, бірюза). Надзвичайно цікавим рішенням стануть меблі з палет.

У дещо футуристичному стилі хай-тек немає жодного натяку на розкіш. Тут поєднуються висока технологічність, оригінальні конструкції, нейтральна палітра й поверхні з металу та скла.

Втілюйте найкращі ідеї, щоб створити сучасний дизайн спальні, який налаштовуватиме на солодкий сон та ранкову наснагу приймати щоденні виклики.
 

IN_Desso_Denim_141133.jpg