Дизайн в стилі лофт: симбіоз виробничої простоти та творчої розкоші

Дизайн в стилі лофт: симбіоз виробничої простоти та творчої розкоші

Сучасне уособлення урбаністичної романтики — ось про що напрямок лофт в інтєр’єрі. Родом із Нью-Йорка 40-х років, цей стиль завдячує «життям» переміщенню фабричних цехів на периферію міста через подорожчання орендної плати, та заселенням покинутих приміщень мешканцями. Деякі з них, здебільшого творчі особистості, зачаровані простою красою цегляної кладки, неприхованих металевих труб та дерев’яних балок, вирішували залишити їх в ремонті. Не пройшло і десяти років, як «хвилю» оригінального облаштування, що виділилося неперевершеним, дещо брутальним, шармом підхопили і дизайнери. Вони представили напрямок широкому загалу, отож згодом він став користуватися неабиякою популярністю не тільки в Америці, а і Європі.
 

IN_25106019_25105019_002.jpg

Дизайн лофт: особливості оформлення

Втілити концепцію креативності та практичності, загорнуту в industrial-обгортку, неважко в своїй домівці — для цього не доведеться купувати промислові «квадратні метри».

Особливо пощастило власникам квартир-студій, адже стиль, що тяжіє до відкритого простору, простіше облаштувати в житлі, вільному від внутрішніх стін та зайвих перегородок. Для «розбиття» житлової території на зони можна використовувати панелі зі скла, лаконічні ширми, стелажі, підвісні освітлювальні прилади, неприховані дроти від яких тільки вітаються. 

Дизайн квартири в стилі лофт передбачає спокійні базові тони (білий, сірий, бежевий, коричневий), розбавлені яскравими інтер’єрними вкрапленнями, та первозданну обробку стін (цегла, недбало нанесений бетон чи фактурна штукатурка). Таке оформлення створить унікальну атмосферу в приміщенні. Шпалери стануть не найкращим вибором, але полотна, що реалістично імітують грубу текстуру натуральних матеріалів, гармонійно впишуться в цей стилістичний напрямок.

IN_Denim_141-132_003.jpg

Для квартири з невисокою стелею слід відмовитися від масивних промислових елементів — труб, решіток вентиляції, балок і т. д. В цьому випадку краще її вирівняти за допомогою штукатурки та нанести фарбу світлого відтінку.

Замість бетону — характерного для витоків стилю, але холодного та геть непрактичного в сучасному житлі — в якості покриття для підлоги варто зупинитися на паркетній дошці, ламінаті, штучному камені чи плитці. Міксуючи різні види покриття, можна одночасно прикрасити приміщення та поділити його на зони.

Композиційним центром кімнати може стати камін. Раніше його застосовували для обігріву великої площі цеху чи майстерні, а зараз він дає можливість затишного відпочинку біля вогню та виконує функцію декорування.

Прикрашати оселю в стилі лофт просто. Доречно виглядатимуть постери на стінах, оригінальні світильники, подушки, пледи, килимки. Підійдуть і живі рослини в горщиках — вони одразу вдихнуть життя в приміщення.

Поряд із промисловим лофтом, що якнайбільше нагадує початкову стилістичну концепцію, існують різновиди, розбавлені елементами інших інтер’єрних напрямків. Наприклад, розкішний, але трохи затертий диван, крісло чи комод, придбані на блошиному ринку, а також вишукана картина та статуетка внесуть нотку богемності в приміщення. А можна «приправити» інтер’єр і гламуром: яскравими тонами, диваном з оксамитовою оббивкою, масивною кришталевою люстрою старовинного дизайну, імітацією шкіри хижака на підлозі.

 

IN_HP_DessoEx_7322-643.jpg

Дизайн кухні в стилі лофт

Стиль приваблює своєю універсальністю — оформити в ньому можна будь-яке приміщення. Так, найкраще для цього напрямку підійде кухня.

Характерний настрій в кімнаті створить стіна з грубою цегляною кладкою та металева витяжка з масивною неприхованою трубою. Холодильник чи плита в ретро-стилі, великий потертий стіл, металеві стільці не тільки чудово впишуться в дизайнерське оздоблення, а і стануть окрасою приміщення. При оформленні можна звернутися до хромованих та скляних поверхонь: чим їх більше — тим краще.
 

IN_SFC30_Slate_Anthracite_35994006_001.jpg

Дизайн вітальні в стилі лофт

Зазвичай, вітальня — найбільша кімната в оселі, тому тут теж не складно відтворити індустріальні ідеї. Коло акцентної стіни поставте зручний диван, оббитий шкірою чи текстилем, прикріпіть на стелі балки з дерева чи металу. На відкритих стелажах чи полицях розставте книги, прикрасьте стіни ретро-постерами. Вікна не потрібно завішувати шторами — нехай кімната «купається» в природному освітленні.
 

IN_HP_Desso_Patterns_AA17-8853_AA17-9511.jpg

Дизайн спальні в стилі лофт

Приміщення для релаксу після важкого робочого дня та міцного сну, оформлене в цьому стилі, теж може бути затишним. Оберіть масивне ліжко на суцільній основі або навіть піддонах, а акцентну стіну за ним оздобіть в спокійних тонах. В якості основного матеріалу чудово виглядатиме цегла, необроблена деревина, бетон. Гарні подушки, оригінальні світильники стануть лаконічними та привабливими елементами декору. Найкращий вибір для оформлення вікна — щільні рулонні штори.
 

IN_Desso_Denim_141133.jpg

Рішення для ванної кімнати

В приміщенні санвузла, виконаному в стилі лофт, панує бетон. Він може бути темним чи світлим, суцільним чи поділеним на блоки, гладким чи пористим — варіантів безліч. Сантехніку можна використовувати сучасну мінімалістичну або вінтажну. Надзвичайно вдале рішення — ванна та унітаз з металу. Доречно зупинитися на точковому освітленні. Водопровідні комунікації краще не приховувати. Оптимальною системою зберігання стануть кілька металевих полиць.
 

IN_TEE_Lounge_Digi_Edition_ThomasDJ_OliverDJ.jpg

Дизайн коридора лофт

Приміщенню, зазвичай вузькому та скромному за розмірами, надзвичайно пасуватиме оформлення в стилі лофт. До того ж це буде справляти неабияке враження на ваших гостей ще з порогу. Оздобіть стіни в білому чи іншому світлому кольорі та почепіть велике дзеркало на довгій стіні — ці візуальні хитрощі створять ілюзію великого простору. Допоможуть в питанні розширення дорогоцінних «квадратів» і грамотно розставлені освітлювальні прилади. Завершать картину лаконічні гачки для одягу на кладці та трохи потерті меблі стриманого дизайну.
 

Лофт — дизайн, що поєднує вінтаж та ультрасучасність — актуально виглядатиме і в однокімнатній квартирі, і в просторому будинку. Беріть собі в скарбничку дизайнерські поради, надихайтеся фото та втілюйте індустріальну красу в своєму житлі.
 

IN_SEE_Sintelon_tepisi_Palermo_03KWK.jpg