Як доглядати за ламінатом

Як доглядати за ламінатом

Практичний, естетично привабливий та простий в укладанні ламінат надійно тримається на перших місцях рейтингу популярності у споживачів. Якщо ви обрали саме це покриття для підлоги та бажаєте дізнатися, як зберегти його первозданний вигляд надовго, то потрапили у вірне місце. Ми розкажемо, що включає догляд за ламінатом, які є основні правила та як обрати засоби для очищення, щоб максимально продовжити строк його служби.

IN_SEE_Navigator_Bering_01.jpg

Як мити ламінат без розводів

Непошкоджена поверхня підлоги, що сяє чистотою — справжня окраса кімнати. Щоб цього досягти, не потрібно прикладати титанічні зусилля. Головне — вірно підібрати засоби для догляду.

Для видалення пилу раз на кілька днів користуйтеся звичайним віником чи пилососом — при цьому пам’ятайте, що необхідно застосовувати лише делікатну насадку. Раз на тиждень для ламінату класу зносостійкості до 33 після сухого потрібно робити вологе прибирання, але для покриття класу вище 33 це правило недоречне — їх можна мити і частіше.

Якщо на ламінат потрапила волога, пісок та інші дрібні часточки, позбутися їх можна за допомогою швабри з м’яким ворсом. Робіть це одразу ж, як помітите — адже абразиви можуть подряпати підлогу, бруд глибоко в’їсться, а рідина пошкодить планки.
Головне табу для ламінату — пароочисник. Гарячий пар лише деформує поверхню плит.
 

IN_TEE_Cruise.jpg

Чим мити ламінат, щоб не було розводів

Перш за все, щоб очистити покриття, оберіть правильну ганчірку — вона має бути м’якою та виготовленою з бавовни, фланелі чи шерсті. Найкращий варіант — мікрофібра, що оптимально вбирає вологу, адже це — один із головних ворогів ламінату. Надлишкова кількість води може проникнути в базовий шар, виготовлений з дерева, та призвести до його здуття, а отже деформовані елементи доведеться замінювати. Чудовим вибором стане швабра з насадкою моп та ручкою для віджиму, що позбавить ганчірку надлишків води.

Найпростіший спосіб прибирання — за допомогою теплої води. Вона має бути нагріта до температури 40-50 градусів по Цельсію. Починайте миття від вікна та рухайтеся в напрямку до дверей, періодично споліскуючи ганчірку. Як тільки вода почне мутніти, її потрібно замінити — так ви доб’єтеся блиску поверхні. Якщо ви вклали на підлогу вологостійкий ламінат, для прибирання можете використовувати миючий пилосос.

Пам’ятайте, що незалежно від способу миття, після цього покриття обов’язково потрібно витерти сухою м’якою ганчіркою.
 

Чим мити ламінат в домашніх умовах

Вологі серветки очистять ламінат від пролитого соку чи вина. Стерти жувальну гумку, попередньо затверджену шматочками льоду в пакеті, допоможе пластиковий скребок, а розлитий лак для нігтів — пластиковий шпатель. Після цього необхідно прикласти на півхвилини теплу вологу ганчірку та стерти решту. Ні в якому разі не використовуйте металічні скребки, адже вони залишать на поверхні подряпини.

З часом можуть утворитися механічні пошкодження, проте і їх можна позбутися. Восковий олівець, підібраний в тон покриття, допоможе замаскувати незначні проблеми. Для світлого ламінату достатньо обмежитися звичайним воском. Щоб позбутися глибоких сколів, придбайте спеціальну акрилову шпаклівку, а через добу після нанесення її на дефект затріть наждачним папером та покрийте лаком.
 

IN_SEE_Pilot_1033_456702253.jpg

Чим краще мити ламінат: обираємо побутову хімію

Раз на декілька тижнів необхідно мити підлогу за допомогою професійних миючих засобів. Зазвичай в їх складі — мильна основа із органічних речовин, гліцерин, спирт, ароматизатори та антибактеріальні добавки.

Побутова хімія для покриття відрізняється за консистенцією та призначенням — обираючи засіб в магазині, звертайте увагу на те, щоб в складі не було абразивних частинок та агресивних компонентів. Також необхідно ознайомитися з інформацією на етикетці про застосування. До того ж, ми радимо спочатку випробувати засіб на невеликій ділянці підлоги в кутку — після того, як будете задоволені результатом, можете починати вологе прибирання всієї площі ламінату.
 

IN_SEE_Gallery_Degas_01.jpg

Стоп-ліст: що не можна використовувати

До питання прибирання варто підійти серйозно, адже деякі засоби лише пошкодять поверхню ламінату. Так, пральний порошок через абразивні часточки призведе до утворення подряпин та затертостей. Аміак, луг та кислота в складі побутової хімії зруйнують верхній захисний шар, поверхня втратить блиск. Чи можна мити ламінат хлоркою? Ні в якому разі, адже таким чином зіпсується колір покриття, а самі ламелі пошкодяться.

І наостанок ще одна порада. Найчастіше ламінат пошкоджує взуття на підборах, з твердою підошвою тощо. Тому ми радимо не ходити в ньому по оселі, а біля вхідних дверей покласти килимок з гуми чи тканини.

Тепер ви знаєте, чим мити ламінат. Користуйтеся правильними засобами та способами прибирання бруду, і насолоджуйтеся «свіжим» виглядом покриття.