Сучасний та функціональний – інтер’єр однокімнатної квартири

Сучасний та функціональний – інтер’єр однокімнатної квартири

Працюючи над інтер’єрами, архітектори та дизайнери стикаються з численними перешкодами та обмеженнями. Останні справжні фахівці нерідко сприймають як виклик і джерело натхнення. Одна з найпоширеніших проблем такого кшталту — брак площі. Адже в цьому випадку кожне приміщення має бути не лише візуально привабливим, а й багатофункціональним. Ті, хто живуть у маленьких квартирах, знають, наскільки складним буває їх оформлення. Однак, якщо ці помешкання облаштовано грамотно та практично, вони стають вельми затишними й комфортними. Навіть кожна деталь і дрібничка у такому домі стильна та елегантна.

Переконайтеся, що в невеликій квартирі не бракує денного світла

Плануючи оформлення інтер’єру невеликого приміщення, слід враховувати такий важливий чинник, як денне світло. Чималої його кількості потребують їдальня, вітальня, спальна кімната та робочий кабінет. Зазвичай ці приміщення мають вікна, завдяки яким удень належним чином освітлені. Зони, куди не потрапляють сонячні промені, підходять для ванних кімнат, туалетів та передпокоїв.

З’єднайте зони квартири в єдине ціле

Простір смарт-квартир здебільшого відкритий, без жодних масивних перегородок, які могли б ще більше зменшити його. Кухня з обідньою зоною, вітальнею та робочим кабінетом, як правило, перетворені на єдину цілісну структуру. Візуально її розділяють певними меблями або використовуючи в оздобленні різні кольори та матеріали.

Елементи кухні найкраще розташовувати лінійно. Так вдасться заощадити максимум місця та мінімізувати рухи людини, яка працює у цьому приміщенні. У більшості випадків обідня зона має форму бару з відповідними стільцями, столом, де може розміститися 3 або 4 людини.

Під час оформлення вітальні особливу увагу потрібно приділити вибору меблів. Вони повинні бути «легкими» та простими, щоб зробити простір максимально відкритим і забезпечити безперешкодне пересування.

Залежно від розміру квартири та потреб її мешканців, ви маєте змогу відокремити спальну зону від решти оселі. Також за потреби спальну кімнату облаштовують у вітальні. Якщо місця для створення окремої спальної кімнати недостатньо, ліжко візуально відокремлюють, скажімо, прозорими перегородками. Для цього також використовують елегантні планки або ширми. Таким чином ви облаштуєте окрему кімнатку та заощадите трохи місця для іншого наповнення.

Незалежно від того, чи плануєте ви створювати єдиний цілісний простір для всієї квартири чи зонувати окремі її частини, пам’ятайте, що для невеликих приміщень бажаним є використання світлої підлоги. Ідеальним вибором буде ламінат Tarkett відтінків палітри Light. Паттерни вінтажного дерева дозволять зробити акцент на фактурі підлоги – чудове рішення для мінімалістичного інтер’єру, не переобтяженого деталями. Якщо ж ви прагнете створювати затишок і комфорт за допомогою улюблених дрібничок та пам’ятних речей, нехай вони стануть центром уваги. Паттерни класичного дерева не відволікатимуть від важливого та цінного для вас, адже щастя – в дрібницях.

Використовуйте кожен сантиметр кімнати

Робочу зону організовують у спальні (якщо її розміри дозволяють це зробити) або у вітальні. Стіл у такому випадку може бути лише консольним. Над ним кріплять книжкову полицю.

Умеблюйте темні кути помешкання шафами, шафками та стелажами. Це дасть змогу звільнити площу в центрі квартири.

Найменші приміщення таких осель — передпокій і ванна кімната. Однак це не означає, що вони не можуть мати красивий і привабливий вигляд. Правильно підібрані кольори, матеріали та аксесуари допоможуть чудово оформити коридор і ванну кімнату. Щоб в останній було максимум вільного місця, замініть традиційну ванну на душову кабіну, повністю виготовлену зі скла.

Вибирайте багатофункціональні меблі

У невеликих квартирах найкраще використовувати багатофункціональні меблі, що здатні заощадити простір. Ви можете облаштувати своє помешкання предметами інтер’єру, які можна переміщати, підіймати/опускати, відкривати/закривати чи обертати. Таким чином вдасться не лише заощадити значну кількість місця. Залежно від розташування та використання окремих меблів, ви робитимете свою оселю щоразу іншою. 

Серед таких багатофункціональних предметів інтер’єру — невеликі крісла-комоди (їх можна використовувати як зону відпочинку та зберігання речей), столи з дошками, які підіймаються або опускаються. Вибираючи ліжко, віддайте перевагу виробу, оснащеному внизу великою шухлядою. Також у пригоді стануть спальні місця, які за необхідності можна підняти до стіни, вивільнивши у кімнаті додатковий простір.
 

Прикрасьте оселю симпатичними дрібничками

Аби помешкання мало приємніший і гарніший вигляд, ви можете прикрасити його безліччю деталей. Але будьте обережні, щоб не перестаратися та не перетворити невеличкий дім на геть тісний і захаращений.

Повісьте на стіни не картини, а дзеркала. Вони візуально збільшать приміщення. Окрім того, залежно від місця, з якого ви дивитиметеся, та часу доби ви щоразу бачитимете на стіні різні зображення.

Використовуйте висоту простору

Якщо стеля у вашій оселі вища за звичайну, це можна використати, створивши мансарду. Не треба встановлювати там ціле ліжко. Ви зможете покласти лише матрац, який візуально позначить спальну зону.

Справжній майстер здатен перетворити невеликий і, на перший погляд, складний простір на бездоганно і функціонально організоване єдине ціле. Не бійтеся маленьких приміщень, облаштовуйте й прикрашайте їх так, щоб вони задовольняли всі ваші потреби та мали естетичний вигляд.